Mitähän jos minä olisin erilainen? Jos en olisikaan tällainen, näin samanlainen? Millainenhan minä sitten olisin? Olisinko sitten sellainen kuin muut? Vai olenkohan sittenkin juuri nyt kuin ne muut, ja jos olisin erilainen kuin nyt, olisin myös erilainen kuin ne?

Millainenhan sitten on se samanlainen, josta eroaisin? Onko se samannäköinen, -muotoinen, -kokoinen, -hajuinen, -makuinen, -tuntuinen ja –kuuloinen vai ajatteleeko se ehkä samalla lailla, on samaa mieltä ja puhuu samoista asioista? Miten sitten pitäisi olla kun olisi erilainen? Puhua eri kieltä ja aivastaa äänettömästi? Ehkä katsoa kieroon ja hyppiä kävelemisen sijaan? Tai ehkä pitäisi ottaa mallia niistä muista erilaisista.

Ollaan kaikki kollektiivisesti poikkeavia, ja sitten taas uudestaan samanlaisia. Ja erkaannutaan lopulta toisistamme, ja muuttumalla erilaisiksi kuin pienen kummajaisyhteisömme jäsenet palaamme jälleen takaisin alkuun. Olemme lopulta samanlaisia taas. Vai ehkä erilaisia?

Ehkä kukaan ei oikeasti olekaan samanlainen? Ehkä me kaikki vaan leikitään ja esitetään istuvamme samassa muotissa, ettei yleinen mielipide vain kurtistaisi kulmiaan meille. Ehkä me olemmekin antaneet itsemme huiputtaa meitä ja asetamme yhdessä epärealistiset paineet. Olemme kaikki hukanneet itsemme, emmekä tunne enää ketään.

Minulla ei ehkä ole ollenkaan omaa persoonaa. Minulla ei näet ole minkäänlaista yhtenäistä käsialaa. Tai on, oikeastaan kaksikin. Toinen on rivinvälikäsiala joka joskus valtaa paperin pienenä ja tulkitsemattomana piiperryksenä, ja toinen on se, jota kirjoitan alhaalta ylöspäin paperi poikittain pöydällä. Kumpaakin voin tuottaa pitkät pätkät jos oikein keskityn, mutta yleensä päädyn vain soheltamaan paperille jotain sinne tänne sinkoilevia harakanvarpaita.

Joskus ajattelen ehkä kirjoittavani koneella vähän nopeammin, ja olisi varmaan oman itsenikin kannalta paras alkaa tehdä muistiinpanot tietokoneella. Ikävä kyllä tätä rotiskoa ei ihan heti luokkatiloihin lähdetä raahaamaan, ja kotona ollessakin tulee harhauduttua hieman sivupoluille jos tähän päätyy. Elämän suuria tragedioita.